Św. Jana 12,
88-170 Pakość

Aktualności UTW

,,KOCIOŁEK CZESŁAWA"

    Spotkaniem przy grillu uczestnicy WARSZTATÓW KULINARNYCH podsumowali, prowadzone przez słuchaczy- wolontariuszy, zajęcia w roku akademickim 2015-2016. 30 maja 2016 spotkaliśmy się w ogrodzie naszej koleżanki. Było wiosenne ciasto z rabarbarem, wymiana przepisów i porady jak zdrowo grillować. W tym dniu głównym daniem był zapowiadany od zimy - ,,KOCIOŁEK CZESŁAWA"

 

Przepis na kociołek / poj.7 litrów/

Składniki: 2 główki młodej kapusty, ok. 15 szt. podudzi z kurczaka, ok. 30 dag surowego boczku, 8 średnich marchwi, 2 pietruszki z natką, średniej wielkości por; 3 natki selera, 3 - 4 natki lubczyku, 5 średnich młodych cebul ze szczypiorem, 5 większych młodych ziemniaków

Przyprawy: małe op. vegety i papryki mielonej słodkiej, sól i pieprz /do smaku/

Dodatkowo: 50 ml wody, olej do skropienia dna kociołka

Wykonanie: Warzywa opłukać, oczyścić. Z kapusty oddzielić dwa duże liście, odłożyć, resztę poszatkować. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w cienkie talarki, cebulę i cały por w kostkę, a natkę pietruszki, selera i lubczyku drobno posiekać. Boczek pokroić w cienkie plastry. Dno kociołka skropić olejem, a następnie wyłożyć liściem kapusty, boki obłożyć plastrami surowego boczku. Pozostałe składniki układać warstwami: kapusta, warzywa, mięso i przyprawy, ubić i układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Wlać wodę, całość przykryć drugim liściem kapusty, podlać wodą i kociołek szczelnie zamknąć. Gotować nad ogniskiem ok.2,5 godziny.

 

    Potrawa zaprezentowana przez naszego kolegę, podana z bagietką, była smaczna, a jej zapach po otwarciu kociołka rozchodził się po całym ogrodzie.

Mimo zmiennej pogody: słońce - majowy, ciepły deszcz i znów słońce humory dopisywały. Ostatnią Majówkę 2016 należy zaliczyć do udanych.