Św. Jana 12,
88-170 Pakość

52 35 18 345
okitpakosc@wp.pl

,,Gdzie się podziały tamte prywatki niezapomniane..."- uniwersyteckie ostatki.

12 lutego br.na koleżeńskim spotkaniu, przy muzyce końca XX wieku i najnowszych przebojach, słuchacze UTW pożegnali krótki w tym roku karnawał. Nie zabrakło tradycyjnych pączków i konkursów z pączkiem oraz konkursów muzycznych. Każdego roku, podczas uniwersyteckich ostatków, wybieramy Super Seniora , w tym roku została nim kol. Urszula Stelmaszczyk, Gratulacje!!!

Tegoroczny, 26 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odbywał się pod hasłem: ,,Dla wyrównania szans w leczeniu noworodków”.
Nasi słuchacze kolejny rok grali z WOŚP. Były ciasteczkowe serduszka i ciasta dla wolontariuszy oraz występ uczestników warsztatów tanecznych podczas imprezy finałowej. Na aukcję przekazaliśmy obraz, haftowany kujawski fartuszek, włóczkowego bałwanka i misia oraz tradycyjnie, ciasteczkowe serduszka. Nasz ,,włóczkowy misiu” znalazł się wśród rekordzistów, wylicy-towany został za kwotę 170 zł. Serdeczne podziękowania dla wszystkich seniorów, którzy z wielkim sercem i młodzieńczym entuzjazmem włączyli się w przebieg 26 Finału WOŚP w naszym mieście.

   Na zaproszenie WSG w Bydgoszczy, 21 grudnia ,delegacja słuchaczy naszego UTW uczestniczyła w spotkaniu przedświątecznym.
Dzień ten był okazją do koleżeńskich spotkań i wymiany doświadczeń z słucha-czami innych filii UTW przy WSG w Bydgoszczy.
Na zdjęciu słuchaczki UTW w Pakości z dziekanem Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy WSG w Bydgoszczy prof. WSG dr inż. Cezarym Kościelakiem.

utw w byd

 

W najpiękniejszą w roku noc - Bożego Narodzenia:

serc pełnych miłości,  myśli wolnych od trosk, radości i spokoju;

a w Nowym Roku samych szczęśliwych dni

Słuchaczom UTW i ich rodzinom  

                                                                                                                                        życzy: 

                                                                                                                              Rada  Słuchaczy.

 

Grudzień upłynął naszym sluchaczom na przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia.  ,,Wigilijne potrawy i słodkości" to temat warsztatów kulinarnych, które odbyły się na początku grudnia. Był śledź po kaszubsku, szybkie ciasto piernikowe i piernikowe grzybki oraz wymiana świątecznych  przepisów.  Piękne stroiki świąteczne i bombki zdobione techniką decoupage to efekt pracy uczestników warsztatów rękodzieła. Nasze ,,śnieżynki" pracowaly w domu, przygotowując upominki - niespodzianki na przedświąteczne spotkanie sluchaczy UTW. 18 grudnia br., po wykladzie, spotkaliśmy się w restauracji ,,Pod rybką". Naszym gościem była Pani Joanna Reiman - dyrektor OKiT w Pakości, która przekazała zebranym świąteczno - noworoczne życzenia oraz zaproszenie na Koncert Kolęd - Eleni. Świąteczne dekoracje, wigilijne potrawy i ciepłe, serdeczne życzenia sprawiły, że każdy mógł poczuć atmosferę zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Podziękowania dla wszystkich, dzięki którym ten przedświąteczny czas był wyjątkowy. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

utw grupowe 2017

„Savoir vivre w pracy i życiu prywatnym. Eleganckie zachowanie i ujmujący wygląd” to temat ostatniego w 2017 roku wykładu. Prof. dr hab. Adam Sudoł w interesujący i ciekawy sposób przedstawił rózne formy zachowań w wielu sytuacjach życiowych. Słuchacze aktywnie uczestniczyli w wykładzie biorąc udział w zaaranżowanych scenkach. 

    Warsztaty taneczne zorganizowane w ramach projektu: Twórcza jesień życia "zachęciły słuchaczki UTW do kontynuacji tej formy rekreacji.  Będziemy doskonalić nasze umiejętności pod okiem  naszej koleżanki Urszuli, czekając z niecierpliwością na zaproszenie do kolejnego projektu w nowym roku kalendarzowym. Spotkania grupy tanecznej odbywają się  raz w miesiącu, w środę o godz. 19.00.

Od kilku lat wśrod naszych słuchaczy dużą popularnością cieszą się warsztaty kulinarne. Pierwsze spotkanie w tym roku akademickim odbyło się 23.10 br. Na stole królowała dynia i potrawy z dyni. Była pikantna zupa-krem, pieczone pierogi z farszem dyniowym, dyniowe placuszki z syropem dyniowym oraz pyszne, korzenne ciasto dyniowe. Bazę do tych potraw

stanowiło puree dyniowe.

Puree z dyni

2-3 kg dynia

Z dyni usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - układać skórką do dołu. Piec w temp. 180 st.C. przez 30 - 40 minut, do miękkości dyni. Po ostudzeniu wybrać miąższ łyżką i blenderem zmiksować dynię na puree (można przechowywać 2 - 3 dni w lodówce),. 

14.listopada br. na zaproszenie Burmistrza Pakości – Wiesława Kończala uczestniczyliśmy w środowiskowych obchodach Ogólnopolskiego Dnia Seniora. W urozmaiconym programie uroczystości każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Były życzenia, wyróżnienia, słodki poczęstunek i świetny program artystyczny.. Z dużym zainteresowaniem wysłuchaliśmy wystąpienia prawnika nt. spadków i darowizn, była okazja aby skorzystać z jego porad podczas dyżuru w czasie uroczystości. Organizatorzy zadbali o zdrowie seniorów, każdy mógł zmierzyć ciśnienie i poziom cukru we krwi.

Nasze koleżanki: Zofia Łukomska i Antonina Chrząszcz znalazły się wśród osób wyróżnionych złotymi, honorowymi odznakami Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów. Gratulacje !!!

Miłą niespodzianką, przyjętą z wielkim aplauzem przez zebranych, był występ uczestników projektu: ,,Twórcza jesień życia"w programie teatralno – tanecznym : SENIORZY SENIOROM

Słuchacze UTW serdecznie dziękują organizatorom uroczystości: Ośrodkowi Pomocy Społecznej, Stowarzyszeniu ,,Kraina Rozwoju" oraz Ośrodkowi Kultury i Turystyki w Pakości za miło spędzony dzień, dawkę humoru i świetną zabawę.